Co se stane, když Show nemůže pokračovat? Černí umělci reagují poté, co Omaha Community Playhouse zruší slavnostní předávání cen uprostřed pověstí o protestu

August 17, 2023 0 Comments

Pro Moora je to příliš málo, příliš pozdě.

“Kolikrát to uděláš špatně, než to napravíš, než to opravíš?”

Řekl Moore. Moore byl využit k provedení ikonické balady” At Last ” od Etty James pro slavnostní předávání cen. Je to píseň, kterou zpívala nesčetněkrát, protože byla obsazena OHLED. A je to píseň, na kterou se vždy těší. Rozhodnutí o zrušení tedy bodlo, řekl Moore. Co však ještě více bodá, je skutečnost, že vedení OCP se nepokusilo zapojit se do smysluplných rozhovorů s komunitou Black performing.

V dubnu, několik členů obsazení Dreamgirls zaslalo Bromanovi e-mail a uvedlo své mnoho stížností na rozdíly v odměňování.

Broman odpověděl: “svolal se ad hoc výbor minulých a budoucích předsedů rady OCP, aby vyhodnotil současné politiky týkající se obsazení, výběru posádky a kompenzace. Jejich cílem je získat poznatky a informace od zaměstnanců a místní divadelní komunity, aby porozuměli opatřením potřebným k vyvolání důvěry a komunikace mezi vedením a představenstvem, a upevnit politiky, aby bylo zajištěno, že existuje dokumentovaný proces, který řeší, kdy a jak postupujeme při výběru a kompenzaci herců v komunitě Omaha i mimo ni. Chceme vás ujistit, že vaše obavy bereme velmi vážně. Doporučujeme vám zaslat jakékoli další budoucí e-maily týkající se tohoto problému na adresu: info@omahaplayhouse.com.”

Screenshot z e-mail zaslaný bývalou výkonnou ředitelkou OCP Katie Broman

“Neodpověděli na žádné přímé otázky ani nereagovali na naše e-maily,” řekl Zhomontee Watson, místní umělec a terapeut duševního zdraví. “Z těchto obav nic nevzešlo.”Watson byl jedním z Dreamgirls obsazení členů, kteří by tu noc dostali cenu. Díky představení balady “and I am Telling You”, kterou původně provedla Jennifer Holliday a naposledy oživila Jennifer Hudson, Watson získal cenu Mary Peckham award za nejpamátnější výkon za hlavní roli. A na rozdíl od mnoha jejích spoluhráčů, Watson připouští, že plánovala mít na scéně playhouse ještě jeden nezapomenutelný okamžik.

Fotografie Zhomontee Watson (uprostřed) účinkování v Dreamgirls v roli Effie White se svými spoluhráči na obou stranách

“Pokud jsem upřímný, Ano, chtěl jsem laskavě přijmout svou cenu a promluvit o svém díle.””

Watson si je velmi dobře vědom současného národního rozhovoru o kompenzaci kreativ, a cítí pocit solidarity s Hollywoodem spisovatelé a herci v současné době stávkují.

“Nežádají o nic, o co bychom nežádali my,” řekla. Jako odborník na duševní zdraví má Watson silný pocit, že akce výkonného vedení OCP budou mít trvalé dopady na jejich černé umělce. “Co budete dělat, abyste se starali o Účinkující v show, které jsou tak rasově nabité?””Řekl Watson. “Nemohu vydržet toto trauma bez jakékoli péče nebo kompenzace.””Odkazuje na slavného herce Michaela B. Jordana, který v rozhovoru uvedl, že musel jít terapie poté, co si zahrál darebáka Marvel Erica Killmongera ve filmu Black Panther. Johnson, Watsonův castmate, souhlasí s tím, že spravedlivá kompenzace by pro ostatní členy obsazení “změnila život”.

“Tento plat by změnil naše životy, celý náš život,” řekl Johnson. “Kvalita našeho života by se zvýšila.”

Fotografie Karissa Denae Johnson (vlevo) a Zhomontee Watson (vpravo) vystupující v Dreamgirls

N Dreamgirls účinkující se potýkali s vážnými finančními problémy a zvýšení kompenzace by pomohlo dlouhou cestou. “V obsazení byli dva lidé, které znám, kteří bojovali proti vystěhování během Dreamgirls, “Řekl Watson,

“a OCP to věděla. Osobně jsem je informoval.”

Zdálo se, že tyto znalosti neovlivňují rozhodovací proces playhouse, a tak byla Watson odhodlána vzít věci do svých rukou během své přijímací řeči té noci. “Chtěla jsem to udělat, protože si myslím, že v naší komunitě je spousta lidí, kteří jsou tichými příznivci,” řekla. “Chtěl jsem otevřít dveře, které by umožnily ostatním lidem cítit se sebevědomě, aby promluvili o svém díle.””Watson říká, že zvážila důsledky a řekla:” jsem v pořádku, že jsem na černé listině. Můžu jít mimo tento stát a najít si práci. Takže jsem byl ochoten se vrhnout na podlahu.”

Historicky umělci všech žánrů využili přijímacích projevů k rozhovoru o důležitých sociálních otázkách, jako je pohlaví, rasa a klima.

Watson věří, že to byl skutečný důvod zrušení obřadu OCP. “Báli se převzít veřejnou odpovědnost,” řekla. “Všichni tam budou. Báli se, že promluví více lidí.”

Blackson dává tomuto sentimentu ještě jemnější bod sdílením své vlastní teorie o náhlém oznámení OCP. “Rozhodnutí zrušit ceny včera v noci bylo proto, že Stephen Santa věděl, že Zhomontee vyhraje cenu, a že bude hlasitá o získání ceny,” řekl Blackson.

“Nechtěl, aby někdo, kdo měl stížnosti na OCP, mohl vystoupit na pódium.””

Zrušení cen však konverzaci ani oslavu nezastavilo. V Dreamgirls cast byl odhodlán shromáždit a připomenout si zážitek, který je vzal od pouhých členů obsazení k rodině. “Bez ohledu na všechno, co se stalo, “říká Moore,”Dreamgirls je rodina, OHLED je rodina.”Takže když se někdo ve skupinovém chatu zeptal” co teď?”- Moore ochotně nabídla svůj domov jako náhradu za slavnostní předávání cen.

Fotografie Dreamgirls obsazení improvizované oslavy 31. července, noc OCP zrušila slavnostní předávání cen

“Byla to nejlepší noc vůbec,” řekl Johnson. “Mohli jsme se sejít v domě Alisy.” Slavit se navzájem. Měli jsme vlastní slavnostní předávání cen. Měli jsme, co jsme si zasloužili. Měli jsme lásku.”Zpívalo se, tančilo se, jídlo a pití. “Nepotřebujeme jejich potvrzení, abychom nás oslavili,” řekl Watson. “Sdíleli jsme smíchy a frustrace. Všichni jsme čekali, kdo vyhraje.”Moore byla hrdá na hostování a zasmála se, když řekla,

“Nenechali jsme to vzít z toho, že jsme se dobře bavili. Jedli jsme, pili, zpívali, tančili. Být Černý.”

Johnson si pamatuje její reakci, když jí její přátelé řekli, že vyhrála ve své kategorii. “Spadla jsem na podlahu, když řekli mé jméno,” řekla, “Ale když jsem vstala, poděkovala jsem své rodině Dreamgirls.”Johnsonová stála vedle Watsona a řekla, že její řeč nebyla ani o divadle. “Neměl jsem co říct o OCP,” řekl Johnson. “Poděkoval jsem lidem přede mnou.”