Umění vyprávění příběhů pro neziskové organizace

August 17, 2023 0 Comments

Wklobouk přijde na mysl, když vidíte problémy chudoby, hladu a dokonce i dětí bez domova? Lidé mohou být lhostejní, sbírat povrch a jít, snažit se dozvědět se více, projevit soucit nebo zachránit svůj hněv a tvrdě pracovat na změnách. Každý má své vlastní myšlenky, ale udělat lepší svět je nutností. Při řešení těchto problémů hraje roli nezisková organizace. Ve svém úsilí však nejsou sami; příznivci charitativních organizací, kteří dávají, mobilizují a šíří slovo, významně ovlivňují společnost.

“Lidé vidí, lidé čtou a lidé dělají pohyby s příběhem”.

Aby lidé věděli a připojili se k překonávání různých problémů, je vyprávění jedním z nástrojů, které lze použít. Neziskové vyprávění se týká příběhů, které často zahrnují skutečné lidi nebo situace vyprávěné neziskovými organizacemi, aby podpořily konkrétní věc. Vyprávění příběhů vytváří emocionální spojení s jejich publikem, řídí zapojení do jejich příčin, mobilizuje lidi a přináší sociální změny.

Jeden příběh může změnit svět. Jaký bude váš příběh?

Z jiného pohledu je vyprávění příběhů produktem marketingových strategií k navázání emocionálních vztahů s jejich publikem. Vyprávění příběhů vám může pomoci zapojit vaše publikum smysluplným způsobem, abyste zvýšili povědomí o věci, rozšířili informace o věci nebo získali finanční prostředky na projekt. Jejich publikum pak s větší pravděpodobností podnikne kroky, jako darovat peníze, dobrovolně věnovat svůj čas nebo šířit slovo. Neziskové vyprávění má širokou škálu forem, včetně:

  • Krátké příspěvky na sociálních médiích
  • Videoreklamy v televizi nebo na sociálních sítích
  • Marketingové zajištění
  • Studio
  • Dlouhé příběhy a průvodce
  • Konference a akce
  • Výroční zprávy a zprávy o dopadech
  • Povědomí
  • Fundraisingové kampaně

Klíčové slovo, které vám neziskové vyprávění musí dát na hlavu, je o tom, aby se vaši dárci cítili spojeni s něčím větším, než jsou oni sami. Příběhy vezmou naše publikum na cestu od myšlení k pocitu. Chceme, aby naše publikum cítilo, že se k nám mohou emocionálně vztahovat, jakmile vstoupí do tohoto stavu. Je mnohem těžší navázat toto spojení, když se soustředí na své logické já. Na tuto cestu lze pohlížet jako na reprezentaci procesu navazování a posilování dárcovského spojení. Pracujeme na vytvoření hlubšího a důležitějšího pouta s našimi dárci. Jako příklad přikládám argument pro využití storytellingu jako snahy propojit neziskové organizace s jejich publikem (https://projects.cafod.org.uk/uganda/).

Další otázkou je, jak děláte dobré vyprávění?. Vanesa Chase, jeden z nejvlivnějších lidí ve vyprávění příběhů pro neziskové organizace, řekl, aby zahájil tento proces, Začněte tím, že se podíváte na matice a šrouby, jak vyprávět dobrý příběh. To zahrnuje:

  • Publikum: jak dobře znáte lidi, kterým vyprávíte své příběhy? Čím lépe jim porozumíte, tím lépe s nimi budete moci komunikovat.
  • Postava: osoba ve středu vašeho příběhu je důležitá. On nebo ona je ten, kterému fandíme, ten, v který doufáme, a ten, kterému chceme pomoci. Existuje mnoho možných postav pro neziskové příběhy a způsoby, jak je rozvíjet pro složitější příběh.
  • Konflikt: Toto je nejčastěji přehlížený prvek vyprávění. Konflikt je to, co pohání váš příběh vpřed, a je to emocionální zážitek, se kterým se naše publikum může spojit. Je důležité konflikt důkladně nastolit. Nepřeskakujte to jen proto, abyste se dostali ke šťastnému konci.
  • Rozlišení: poté, co přimějete své publikum, aby se vztahovalo k postavě a konfliktu, dejte jim řešení. Nejde ale jen o růžový konec. Musíte prokázat vizi budoucnosti a ukázat svému publiku, jak mohou být součástí této budoucnosti.

Jaký obsah bychom tedy měli zachytit ve vyprávění? Každá neziskovka má své cíle. Podíváme se na výsledek tím, že víme o změně, dopadu nebo transformaci. August Turak řekl, že existují tři typy transformace, aby bylo možné vidět výsledek: stav, okolnost a bytí. Podmínka znamená změnu stavu v člověku; například pokud dítě zažije hlad, dostane jídlo, takže už nemá hlad. Okolnosti znamenají, že v okolním prostředí dochází ke změnám okolností; například dítě, které absolvuje školení, má přístup k práci, aby mělo příležitost získat práci. Poslední je být jako někdo, kdo má nízkou sebeúctu a pak dostane pomoc, aby měl konečně vysokou sebeúctu.

Stručně řečeno, lidé mají schopnost měnit se a transformovat se k lepšímu a neziskové organizace hrají roli při pomoci lidem a spojování bodů pro dárce, publikum a další. Použití vyprávění příběhů jako narativní strategie může být snad užitečné pro ostrý a velký dopad na pomoc zranitelným lidem.

V další části analyzuji jeden z případů vyprávění příběhů jako lekci pro vás všechny.